Back to school!!!

Buenes tardes,

Inmiddels heb ik alweer een week Spaanse les gehad in Xela!! Ik heb echt super veel geleerd al! Maar het is wel hard werken hoor. Ik heb elke dag 4,5 uur Spaanse les 1 op 1. Mijn les begint om 8:00 en duurt tot 13:00 met een half uurtje pauze tussendoor. Vervolgens moet ik ’s middags minstens 3 uur studeren om alles wat ik die ochtend geleerd heb in mijn hoofd te krijgen ;-)Mijn leraar heet Fredy en is echt een super goede leraar. Ben ik echt super blij mee!!

Maar het is niet een makkelijke week geweest. Ik heb me in het begin echt eenzaam gevoeld. Zaterdag natuurlijk afscheid genomen van Ankie en de Noren. Zondag heb ik mijn gast familie ontmoet. Ik weet en begrijp natuurlijk ook wel dat het allemaal niet zo luxe is als thuis. Maar ondanks dat ik me daarop ingesteld had viel het me toch nog tegen. Ik had begrepen dat je ten minste nog een eigen kamertje zou hebben…. Maar mijn kamertje is eigenlijk een doorloop kamertje naar de slaapkamers van de dochters (die ook niet echt een deur hebben). Met een soort van gordijn die ik om mijn bed kan doen voor de privacy… Niks geen deur ofzo dus. Meer een soort van hoekje in de gang…. Verder sprak ik natuurlijk maar iets van 5 woorden Spaans en mijn gast familie spreekt geen woord Engels (en dan ook echt geen woord). Dus communiceren ging natuurlijk ook voor geen meter. En dan de douche….Verder is het hier echt koud!!! Overdag gaat het nog wel, maar ’s avond is het echt rond het vriespunt. En de huizen zijn niet verwarmd…. En dan heb ik het nog eens over het eten gehad :-(  

Kortom het is dus even behoorlijk wennen geweest. En echt een enorme omschakeling. Maar dit is wel de beste manier om Spaans te leren, want niemand spreekt hier Engels en er zijn bijna geen toeristen. Maar als je het dan even moeilijk hebt gebeurd en je krijgt eensoort van valentijns/ vriendschapskaartje van een van de medewerkers als aardig gebaar is dat ook wel weer heeel erg lief!

Maandag hoorde ik van andere studenten dat zij wel allemaal een eigen kamer hebben, sommige zelfs met eigen douche…. Ik mocht van gast familie ruilen als ik wilde. Maar het punt is dat ze wel echt super aardig zijn…. Het is alleen één van de armere families. Ik heb besloten om het gewoon een week te proberen.

Inmiddels gaat het al een stuk beter!! Maar ik heb nog steeds betere en mindere dagen. Maar ik blijf bij mijn familie. Mijn familie bestaat trouwens uit: Ely en Maya en hun 3 dochters: Dulce (18), Gaby (15) en Paola (13) en hun 2 honden Nikita en Ponky. Ze hebben een kleding winkeltje (waar achter de woonkamer is) en dan een soort binnen plaatsje en dan de keuken en de slaapkamers. Verder is er nog een studente uit Guatemala in huis (Lucky, 17). De hele week ben ik dus druk aan het leren geweest. Maar ik vind de Spaanse les echt leuk! Nooit gedacht dat ik nog eens zou zeggen dat ik school leuk vind!!

Maar natuurlijk heb ik ook iets anders gedaan dan leren! Zaterdag ochtend ben ik naar de markt (Mercado la Democracia) geweest. Deze markt bestaat uit 4 straatblokken, zowel binnen als buiten. Ik heb mijn ogen hier uitgekeken. Werkelijk alles verkopen ze hier. ’s Middags ben ik naar les banos calientes geweest. Dit zijn warme baden. In een dorpje hier valkbij hebben ze natuurlijke warm waterbronnen. En daar kan je dan een bad nemen. Dus daar ben ik in een chicken bus naartoe gegaan. Heerlijk warm, dat had ik echt even nodig. Ik had ookal 3 dagen niet gedouched, omdat er geen KOUD water was. Alleen een gloeiend heet pisstraaltje waar je echt niet onder kon staan…. Dus was ook nodig zeg maar

En ’s avond ben ik met een groepje van school naar een voetbal wedstrijd geweest!! Dus geen retteketet AZ, maar retteketet Xela!! Xela is nr 8 in de eredivisie zeg maar en ze moesten tegen de nr 1. En 3-0 gewonnen!! Heb uiteraard wel weer een doelpunt (penalty) gemist omdat ik op de wc zat haha. De voetbal is niet echt goed, maar het is leuk om te zien hoe het hier leeft! En weer een aantal nieuwe woorden geleerd, die ik niet op school leer zeg maar… En ze hebben hier een soort van Diego Forlan!! ;-) Ik ben nu al groot fan!!! Hihi. En ga dus zeker vaker naar de voetbal haha.

Vandaag (zondag) is mijn gast mama jarig,zij 34 is geworden. Dus ik had samen met Dulce (oudste dochter) een taart gekocht. Iedereen had wat geld ingelegd, omdat er geen geld was voor een taart. Dus vanmorgen om 6 uur was de surprise party! 2 medewerkers van de winkel stonden met rotjes en de taart voor de deur. Er werd gelijk een maaltijd gemaakt, dus om 6:30 zaten we aan de pasta met zout vlees en bruine bonen gevolgd door een stuk taart. Haha tja ze hebben hier toch wat andere gewoontes! En degene die jarig is moet een hapje van de taart nemen en dan wordt je hoofd erin geduwd, zie de foto’s. Bijzondere ervaring en ‘mi mama’ was zo blij en gelukkig.

Vanmiddag was ik naar een uitzicht punt gelopen. Super mooi uitzicht! Zat heerlijk van het uitzicht te genieten en toen belde Helen me op. Gezellig gesproken op een super mooi plekje!

En zodirect gaan we bij oma eten, dus ga er na de wist je datjes vandoor!

XX

Oja ik heb een post adres voor de komende 3 weken:

Escuela Pop Wuj, Apdo,

Postal 68

Quetzaltenango

Guetamala

Centro America

Weet alleen niet hoelang de post erover doet…

En de wist je datjes:

-          Het eten in mijn gast familie erg wennen is

-          Er in de ‘kippensoep’ een kippenpoot+ voet zit met vel en nagels er nog aan

-          Dat zelfs hier nog vlees van gegeten wordt

-          Dat ik in Nederland al moeite heb met het vlees in de snert….

-          Dat wij in Nederland misschien eigenlijk wel heel veel weggooien

-          Ik ’s morgens allerlei verschillende maaltijden heb gehad

-          Van havermout tot kale pasta en een soort van taai zout vlees

-          Dat ik 1 keer heb gezegd dat ik niet mee at

-          En stiekem bij de Mac heb gegeten ;-)

-          Ik daar wel een leraar tegen kwam :-)

-          Ik eigenlijk al best wel veel Spaans kan!!

-          Alleen moet ik nog lang nadenken, dus praat ik echt super langzaam haha

-          Maar ik wel een hoop oefen met de locals op straat en in de bus.

-          Ik echt werkelijk overal aangesproken wordt

-          Ik 3 valentijnskaartjes heb gehad (2 op de computer)

-          De vulkaan hier inmiddels code oranje heeft…

-          En niet meer beklommen mag worden…

-          Maar niemand schijnt zich hier zorgen te maken

-          Ik van Helen hoorde dat de lokale bevolking soms erg onwetend kan zijn

-          Zij denken dat een ‘god’of ‘sultan’ de lava stroom wel op tijd zal stoppen

-          Ik dit morgen toch maar even na ga vragen.

-          Er 3 codes zijn: geel, oranje en rood.

-          Het Nederlandse elftal hier Naranja Mechanica wordt genoemd.

-          Ik toch weer een heel lang verhaal heb geschreven

-          Veel langer dan de bedoeling was

-          Ik hoop dat het niet saai is geworden.

Last pictures

Comments 11

Ankie 21-02-2011 01:43

He Agnes,
Wat leuk om weer een verhaal te lezen en een beeld te krijgen van hoe het daar is! Ziet er inderdaad uit dat het even wennen is, maar wel heel stoer dat je het gewoon doet en het ook probeert! Ik ben wel heel benieuwd naar hoe je Spaans nu is hoor.. Het is zo handig dat je het straks spreekt voor als je weer verder gaat reizen..
Wij zitten nu trouwens op Isla Ometepe en het waait hier heel hard! Maar volgens mij is het wel een mooi eiland (we zijn nog maar net aangekomen)
Had ik trouwens al verteld dat ik een soort van valentijnskaartje kreeg van Russ, haha.. Ik ging even op zijn computer en toen had hij daar een briefje voor me liggen waarop Happy Valentines day stond.. Vlak daarna vertelt hij me dat zijn relatie net is uit gegaan.. Dusss.. Maar niet teveel op gereageerd.. Haha..
He, veel plezier daar nog! Succes met Spaans leren! En de groetjes van de Noren!!
x Ankie

Danaja 21-02-2011 12:16

Hoi Agnes,

Ben net terug van de acupunctuur ( dit om de bevalling straks wat "makkelijker" ta maken).
Joris was mee en heeft heel lief met allerlei autootjes gespeeld. Terwijl ik daar zat ( in de verloskundigenpraktijk) kwamen er moeders met allemaal pasgeboren babies binnen voor de babygroep om 10:00. Echt zo lief om weer van die kleine mensjes te zien en dan te bedenken, dat ik over een maand ook weer zo´n minimensje in mijn armen heb

Daarna waren we even boodschappen doen en nu maak ik me zorgen of ik genoeg te eten heb voor straks ( krijg bezoek van mijn nichtje met kind en mijn zusje met kind
Ik krijg zelf amper een normale maaltijd op, want er is geen plaats meer voor mijn maag, de baby neemt alle ruimte in beslag :-(

Leuk om te lezen, dat je spaans beter wordt en vooral dat je het lekker kan oefenen!
Kan me wel goed voorstellen, dat je een beetje baalt van de hele siuatie, maar vind het ook stoer van je, dat je niet van gastgezin wisselt en het lekker probeert om er het beste van te maken.
En eigenlijk zie je er toch wel uit alsof je het er best naar je zin hebt
Ja, dan veel succes met de komend weken Agnes Als ik bedenk wat een reis je nog voor je hebt! Heerlijk!

Liefs vanuit het verre Duitsland,
Danaja

jannie 21-02-2011 16:07

hoi agnes,
saai!!!!!! het wordt alsmaar mooier om je verhalen te lezen!
kan me wel voorstellen dat het heel erg wennen voor je is in dat gast gezin en ook nu je alleen verder bent gegaan, maar petje voor je af hoor dat je dit allemaal doet en dapper dat je niet van gezin ging wisselen. wat zat je te genieten in dat heerlijke bad!!!!
leuk dat het spaans leren zo goed gaat, al moet je er zo te lezen wel veel voor doen, top hoor. dat eten, dagdroom af en toe dat het wat lekkers is misschien helpt het. hier is het het weekend en vandaag erg koud, vooral die wind, maar wel zonnig. verder gaat hier alles z'n gangetje dus ga nu stoppen en tot het volgende verhaal. groetjes theo en jannie

Peter 21-02-2011 21:08

Agnes,

wist je dat:

- ik altijd met plezier je verhalen lees
- ik eigenlijk best een beetje jaloers op je ben
- ik je op zaterdagmorgen best wel mis op de baan
- je van mij geen valentijnskaart hebt gekregen (kan je er weer eentje doorstrepen)
- wij weer het bevrijdingsvuur op gaan halen in Wageningen
- we volgende week naar Brugge gaan om te lopen
- ik Schoorl sneller heb gelopen dan Bianca
- ik je nog heel veel plezier toewens

seguir disfrutando

Peter

Karin 21-02-2011 21:16

Hola Agnes,

Ya ya ya el Espanol no es facil!!! Maar met de hulp van al je lessen en het gezin zal het wel lukken.
Jammer voor je dat het gastgezin een beetje tegenvalt maar ze zijn aardig en als je ze straks wat beter begrijpt kan het alleen maar leuker worden. Nou heel veel sterkte en succes met het leren.
Hasta pronto, besos Karin en ook de groetjes van juur en Claudia.

Hans 21-02-2011 22:38

Hoi zus,

Als je volgend jaar weer terug in Nederland bent, wil je dan die kippensoep voor mij maken? Met van die lekkere kippenkluifjes (teentjes) erin. Hou je taai daar!!
Hier gaat alles goed. Miepje heeft vanmiddag de hele kamer onder lopen kotsen. Ze had teveel bevroren gras gegeten.... Schrokop!! Veel plezier nog en hou ons op de hoogte.

groetjes,

Hans en Ellen

Laura, Paul en Jasmijn 22-02-2011 13:58

Lieve Agnes,

Wat heerlijk je verhalen weer te lezen. Liep wat achter dus heb er 2 dit keer gedaan. Leuk op de foto's ook de personen uit je verhalen weer te zien. Het is best pittig van een leuk reisgezelschap weer teruggeworpen op jezelf, een gastgezin wat in behuizing tegenvalt. Maar je bent echt een kanjer dat je wel bij dit gezin blijft en er samen met hen wat van gaat maken. Je had ook voor een makkelijkere weg kunnen kiezen begrijp ik in je verhaal. Wat pittig een hele ochtend les en dan nog studeren. Bijna harder dan werken..hahahaha Weet zeker dat je het onder de knie gaat krjgen met al die uren studeren! Veel succes met de spaanse taal en geniet van alles wat je gaat meemaken. Hier gaat alles goed, Jasmijn en Paul zijn weer hersteld gelukkig. Heb een leuke stagiaire (merel), 7 mrt begint de cursus dus ik ben benieuwd. Vanav vergadering op het werk, dus wordt weer een latertje ben ik bang....Veel liefs Paul en Lau, x jasmijn

Laura B. 23-02-2011 21:48

Hé Agnes,
wat een omschakeling zal het zijn van de kreeft in de kliekjes en niet regelmatig kunnen douchen... ook ik stond er vanavond even bij stil toen er weer wat eten de afvalbak in ging (wel het meeste in vriezer als kliekje bewaard, maar toch).
Hier alles ok. Stagiaire is nog aan het worstelen met z'n leerdoelen, gisteren weer werkoverleg gehad, nog steeds op zoek naar een waardige vervanger voor jou )) en loop nu al weer achter met mijn administratie... niets geks dus.
Heel veel plezier en nog sterkte met je Spaanse les en ik vind je ee topper dat je het zonder al te veel morren 3 weken uitzingt; veel liefs Laura.

lidy van dam 25-02-2011 22:22

Hej Agnes,
Ik weet wat je meemaakt. Ik ga elke dag 3 uur naar Zweedse les. Inderdaad leer je het het snelst door te praten met de locals. Ach en je oefent nog maanden door moet je maar denken. Wat zul je het straks vloeiend spreken!
Goed hoor dat je in dit gezin bent gebleven; zo te horen kunnen ze de extra verdiensten wel goed gebruiken. En als je iets van het echte leven daar wilt meemaken, tja.......... Je leert je eigen rijkdom dan wel waarderen hè. Zo'n kippensoep heb ik in Roemenië ook gegeten (maar dan alleen van het onderste deel van de poten en tenen. De rest was voor de zondagse maaltijd.!Je staat er versteld van hoe smakelijk die bouillon nog is.
Had je het koud??? Gisteren vroor het hier 's nachts nog 30 graden. Maar nu komt een zachtere periode, met temperaturen net boven nul. We hebben de komende week sportvakantie (zo heet hier de voorjaarsvakantie). Heel Zweden gaat dan op de schaatsen, skies, huskysleden en sneeuwscooters. De omstandigheden zijn hier ideaal.
Geniet maar van je mooie leven. Ik zie al weer uit naar je volgende verhaal.
Groetjes van je achternicht Lidy

Eelco 27-02-2011 09:58

Hey Agnes
Echt gaaf zoals je het doet. Wel stoer ook trouwens hoor, helemaal alleen achterblijven voor je spaanse les. Heb best wel hoop bewondering voor je. Als ik zo die verhalen lees dan verbleken de "avonturen" die we hier meemaken. We gaan vanmiddag duiken in het zeeaquarium in Den Helder, dus dat valt dan echt wel mee.
Zal je blijven volgen hier op internet en af en toe aan je denken (meestal dinsdagavond als die baan er leeg en verlaten bij ligt)
Liefs
Eelco

Arno 28-02-2011 21:36

Agnes,

Ik vind je een vreselijke bikkel. Dat je ondanks al die ontberingen toch bij het gezin blijft. Inderdaad een hele omschakeling en super back to basic en dat in je eentje. Hou vol en geniet. Volgende blog mag ook in het Spaans. Heb je langer wat te doen en een goede oefening;-)
Grt,

Arno

Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Want to receive an email when a new travel story is added? Signup for the mailinglist

Other travelstories

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer