Darwins achtertuin

Galapagos parte 2

Na de 4 daagse cruise was het tijd om zelf de Galapagos verder te ontdekken. Nog een kleine week te gaan!

De Galapagos is dus een eilandengroep, waarvan 4 eilanden bewoond zijn en die je ook zelf kan exploren. 2 eilanden heb ik al gehad: isla San Cristobal en Isla Floreana. En nu dus tijd voor Santa Cruz, het hoofdeiland en daarna naar Isla Isabella, het grootste, maar dunst bevolkte eiland.

De volgende dag (donderdag) besloten om naar Tortuga bay te gaan,

een parelwit strand vol met iguana´s en vogels en vanaf het strand kan je de schildpadden zien zwemmen in de zee!! En het weer zat ook mee, een mooie zonnige dag!

Het is nu laagseizoen op de Galapagos en er zijn relatief weinig toeristen, wat ik wel heel fijn vind. Moet er niet aan denken om hier in het hoogseizoen tussen de hordes toeristen te zijn. Omdat er ook maar een handje vol backpackers aanwezig zijn ontmoet je telkens weer dezelfde mensen en is contact snel gelegd. Dus ook naar Tortuga bay gingen we met een groepje. Ook heb ik eigenlijk nooit alleen hoeven eten altijd was er wel iemand die je ontmoette of die bij je aan tafel kwam zitten.

Donderdag middag kwam ook Camilla weer terug van haar cruise (7 daagse), dus tijd om elkaar bij te praten en daarna zijn we naar Las Grietas gegaan, dit zijn 2 muren ontstaan door lava waartussen echt super helder water is.

Ook de volgende dag weer met Camilla naar Tortuga bay geweest en ’s middags naar de duikschool om de spullen voor de  volgende dag te passen. Water is koud hier, dus een 7mm pak, schoentjes, cap etc. Lijkt Nederland wel! ’S Avonds nog even een hapje en een drankje met Camilla gedaan, maar je bent de hele dag buiten en zoveel indrukken, dat we altijd vroeg in bed liggen.

De Galapagos zijn een waar paradijs voor de dierenliefhebbers zowel boven als onderwater, dus een duikje moest natuurlijk ook geboekt worden! Er zijn hier een hoop duikscholen, maar helaas ook een boel slechte… De goede duikscholen zijn snel volgeboekt, dus voordat ik op cruise ging had ik alvast een dagtrip voor zaterdag naar Gordons geboekt! Gordons staat bekend om de grote scholen hamerhaaien die je hier kan zien en alleen voor de meer advanced duikers aangezien er altijd een behoorlijke stroming aanwezig is. Duiken is erg duur, maar kan natuurlijk niet naar de Galapagos zijn geweest zonder een poging gedaan te hebben om de hamerhaaien te zien! Om 6:30 ging mijn wekkertje en op naar de duikschool. Spullen ingeladen en met de auto naar de andere kant van het eiland waar de speedboot klaar stond. Uurtje varen met 2 behoorlijke motoren, er zijn veel verschillende stromingen waardoor de zee vaak erg ruig is. Duikbriefing en proefduikje om de spullen te testen en klaar voor de 1e duik @ Gordons! Net een minuut in het water en daar kwam de 1e hamerhaai al langs!

Woehoe, een groot exemplaar die behoorlijk dichtbij kwam. Daarna in de verte nog groepen hamerhaaien gezien. Verder ontzettend veel devil rays, Sting rays, een octopus en een enorme school Barracuda’s.

Het zicht onderwater is niet geweldig in de Galapagos, maar van alle dieren zijn er zo ontzettend veel en zulke grote groepen die dichtbij komen dat dit niet eens storend is. Na de eerste duik een snackje aan boord en klaar voor de 2e duik!! Deze duik was nog beter dan de eerste!

Grote groepen hamerhaaien! Geweldig!!

Veel schildpadden en tijdens de safety stop nog een groep zeeleeuwen die kwamen spelen met onze bubbels!

Fantastisch! 2 topduikkies!!

Inmiddels het meeste moois wel gezien in Santa Cruz, dus hop in de speedboot op weg naar Isla Isabella voor de laatste daagjes… De zee is behoorlijk wild, dus de 2 uur durende trip met de speedboot is een belevenis! En altijd wel iemand die over zijn nek gaat. Gelukkig ik niet. Eigenlijk had ik maar 1 hele dag in Isabella, alleen de maandag.

Isla Isabella

Het grootste gedeelte van het eiland kan je prima zien als je een fiets huurt. Dus hop op het fietsje. Eerst naar het verste punt gefietst, een muur gemaakt door gevangenen, the wall of tears. Een hele tijd terug was Isabella een eiland waar gevangenen naartoe werden gebracht, een soort van Alcatraz zegmaar. Alleen dan wel een super mooi plekje…. Omdat de gevangenen zich dood verveelde kregen ze opdracht om een muur te bouwen van lava stenen…

Wall of tears

Onderweg moest ik nog uitkijken waar ik fietste, namelijk een hoop land schildpadden op de weg ;-)

Nog een aantal mooie stops gemaakt. Veel mangrove en stranden vol met Iguana’s.

En super groot ook nog eens!

’S Middags een tourtje geboekt naar Las Tintoreras, wat Spaans is voor white tip reef shark!! Boot tripje naar dit eiland en hier is een kalme strook water waar de white tips dus rusten!

Kan je gewoon vanaf het vaste land zien! Daarna nog gesnorkeld, mocht niet op de rust plaats van de white tips, maar toch nog een white tip gespot en overal weer schildpadden en roggen. Goede afsluiting van 2 weken Galapagos. Isabella is echt nog ongerept en zeker nu super tranquilo!

Ik was eerst niet zeker of ik wel of niet naar de Galapagos zou gaan, maar ben blij dat ik toch ben gegaan! Ik kan weer een paradijsje afvinken! En heb gedoken met de hamerhaaien, iets wat hoog op mijn lijstje stond! Maar de zeeleeuwen zijn ook echt geweldig. Super hoe ze met je komen spelen en totaal niet bang zijn!! Een paradijsje voor de natuurliefhebbers!

Wist je datjes:

-          Ik in de boot altijd naast diegene zit die over zijn nek gaat…

-          Ikzelf gelukkig geen last heb van zeeziekte.

-          Ik een beetje verliefd was geworden op Colombia….

-          Maar dat Ecuador ook een plekje in mijn hart gaat veroveren….

-          Ik eigenlijk niet zoveel wist je datjes meer weet…

-          Maar dat ik jullie allemaal wel begin te missen hoor!

-          Maar ik voorlopig nog niet terug kom….

-          Want heb het nog altijd erg naar mijn zin!

Last pictures

Comments 8

Jowi en Marian 20-10-2011 22:53

Jeetje wat gaaf Agnes, best een beetje jaloers hoor..........maar het is je van harte gegunt Veel plezier weer.

Peter 20-10-2011 22:58

Hee Kanjer

ik ben zo blij voor je dat je dit allemaal mag meemaken en zien
ik geniet met je mee
van je verhalen en je foto's

groeten Peter

Ankie 21-10-2011 08:59

Jeetje, ik zou volgens mij nooit meer weg gaan daar! Het ziet er daar echt fantastisch uit! Ik zou daar echt wel een keer naar toe willen. Geweldig met al die dieren! En ook nog mooie stranden enzo..
Maar gelukkig ga ik vandaag ook naar een mooi eiland. Namelijk Ameland! Is ook heel mooi, hebben ze ook zeehondjes en kwallen enzo. Misschien kom ik zelfs nog wel een haai tegen..
Maar heel veel plezier daar en tot het volgende verhaal!

Danaja 21-10-2011 09:49

Hee Agnes,

Wauw....weet je trouwens, dat ik laatst over je gedroomd heb. Zaten we samen in Zuid-amerika. En ik me in die droom maar de hele tijd afvragen waar mijn kindjes zijn. ;-)

Maar echt paradijs joh... Ik ben stikjaloers! ;-)

Liefs,
Danaja

hans van brug 21-10-2011 21:35

Agnes,

TOP!!! Die hamerhaaien!! Ik ben jaloers, ik wou dat ik daar eens kon gaan vissen. Die beesten zijn loeisterk aan de hengel!! Maar ook gevaarlijk... Let goed op jezelf.
Vandaag kon ik trouwens goed merken dat wij broer en zus zijn........ Ik zag bij het inparkeren een klein betonnen paaltje over het hoofd.. Maar het was tenminste niet zo'n groot betonnen blok van twee meter hoog wat jij over het hoofd zag... haha.
Veel plezier nog en we skypen binnenkort wel ff.
groeten,

hans en ellen

Gurbe van Brug 22-10-2011 00:43

Hoi Agnes,

Agnes en Hans, het zit denk ik een beetje in de familie, paaltjes raken en zo. Een paar weken geleden wilde ik keren in een bos en was ik toch helemaal vergeten dat ik een fietsenrek op de trekhaak had zitten. En jawel hoor, boem tegen een boom.
Maar wat een mooie foto´s heb je weer gemaakt. Wel een paradijsje daar! Maar kijk je wel uit voor al die haaien. Het ziet er natuurlijk heel imposant uit, maar die haaien hebben een zeer onaantrekkelijk gebit.
Wat zijn precies je plannen voor de komende weken?

Liefs,
Pappa
En natuurlijk ook van Mamma en Twannie.

lidy van dam 24-10-2011 13:17

Hej hej Agnes,
Tjeetje wat moet ik daar nou op zeggen? Het is geweldig allemaal. Je schrijft zo uitgebreid en gezellig. Ik zie al weer uit naar je volgende verslag.
Je komt toch wel terug naar Nederland, ooit? Of zoek je een knappe Zuid-Amerikaan? Je bent al verliefd op de landen, dus.........
Mooie brokkenpiloten, die familie van Brug zeg.
Groetjes uit Zweden, waar we al weer nachtvorst hebben, maar ook veel zon.

jannie 24-10-2011 16:26

hoi agnes,
wat imposant duiken met die haaien, stoer dat je dat allemaal doet en durft mij niet gezien. ik begrijp dat je over een paar dagen weer verder gaat en waar gaat de reis dan weer heen?
ik lees het wel weer.
groetjes jannie

Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Want to receive an email when a new travel story is added? Signup for the mailinglist

Other travelstories

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer