Si, yo hablo espanol!!!

Hola,

Hier Aggy, ook dit keer weer vanuit Xela! En ben nog steeds bezig met Spaanse les. Maar weet gelukkig alweer een hoop meer dan vorige week! Vorige week de regelmatige werkwoorden er ingestampt en deze week de onregelmatige.Plus natuurlijke een hoop woorden, want met alleen werkwoorden begin je natuurlijk nog niks….Weet inmiddels dus eigenlijk al heel veel, alleen als ik iets wil zeggen dan is het echt zoeken naar de juiste woorden en de juiste vervoegingen. Dus het duurt allemaal wel even haha. Maar volgens mi maestro (meester) Fredy komt de snelheid vanzelf. Dus dan gaan we daar maar vanuit….. En heb van mijn gastmoeder gehoord dat zij via via heeft gehoord dat Fredy erg tevreden over mij is en ik snel  leer. Haha dat is positief dus ik geloof deze ‘roddel’ maar. Maar af en toe is het ook nog wel frustrerend en wil ik graag Engels praten (en doe ik eigenlijk nog wel teveel). De mensen praten namelijk zo snel dat ik ze nog niet begrijp. Heb ik net de 1e 3 woorden vertaald (begrepen) zijn hun alweer 3 regels verder :-) Mijn stopwoordjes zijn dan ook: despacio por favor (langzaam aub) en ehhhhhhhhhh……

Heb van ma t/m vrij ’s morgens les gehad, alleen donderdag niet. “s middags geleerd, soms alleen en soms met andere studenten. Maar ik dan gauw aan het kletsen ben ipv leren….

 Maar wat heb ik donderdag dan gedaan…. Donderdag heb ik meegeholpen aan het ‘estufas’ project. Een goed doel dat door de school wordt georganiseerd. Ik zal even kort uitleggen wat het project inhoudt: In de omgeving van Xela zijn een hoop arme dorpjes. In de meeste huishoudens wordt nog gekookt op open vuur in huis. Meestal tussen 3 bakstenen met een grote pan erop te balanceren. Dus enorme rookontwikkeling in het huis. Hierdoor veel long problemen ( de ena grootste oorzaak voor kindersterfte) en veel brandwonden bij mn kinderen. Bovendien verdwijnen de bossen snel, omdat er veel brandhout nodig is om te koken. Door het bouwen van stoven in de huisjes van families is 70% minder brandhout nodig en er is een schoorsteen naar buiten, waardoor er veel minder rook ontwikkeling is en het dus veel gezonder is voor de lokale bevolking. Dus ik heb stoof gebouwd met nog 4 andere. Met bakstenen, cement, kookplaat en schoorsteen! Deze moet nu nog 40 dagen drogen en dan is ie klaar voor gebruik!! Ging allemaal best primitief, maar een mooi resultaat en het was erg leuk om te doen. 2 x per week vindt dit project plaats. De school betaald de helft van de materiaal kosten en de andere helft wordt door de lokale bevolking zelf betaald.

Verder ben ik vrijdag middag naar La Guarderia geweest. Dit is een soort van kinderdag verblijf. Speciaal voor kinderen voor alleenstaande moeder. Deze moeders moeten aan het werk, dus kunnen hun kinderen naar de Guarderia brengen, want ook weer een van de projecten van school is. En ook dit was weer bijzonder om mee te maken. We hebben een beetje gespeeld en gepraat met de kindjes en meegeholpen. Toevallig was het net de verjaardag van Amy, de jongste dochter van degene die dit allemaal coördineert. Amy werd 1, dus we hadden allemaal een lekkere bananensplit!!

 En natuurlijk heb ik van het weekend weer leuke dingen gedaan!! Zaterdagavond was er weer voetbal. Belangrijke wedstrijd want als Xelaju deze wedstrijd zou winnen dan staan ze nr 1!!! Complete stadion zat vol. Heb gehoord dat het de laatste 2 jaar niet zo druk is geweest als zaterdag avond. En Xelaju won!!! Complete voebal gekte!!! Vuurwerk, shirts uit, klimmen op de hekken!!! Daarna was er feest op straat omdat Xelaju dit jaar 69 jaar bestaat en elk jaar is er dan groot feest op straat. En daarna nog op stap geweest en uiteindelijk was het weer veelste laat geworden…..

Zondag ben ik samen met Anna en Oliver naar 2 plaatsjes in de buurt geweest. Een plaatsje had de meest bizarre kerk ooit en de andere de oudste kerk van Centraal Amerika. Cultuur tripje dus. Daarna hebben we nog een film gekeken. Er is hier een plek, een soort filmhuis, waar je een dvd kan huren en dan in een kamer kan kijken. Kortom het was weer een goed weekend! En dat was het wel weer zo’n beetje voor deze week!

Adios amigos!!

Wist je dat:

-          De J hier uitgesproken wordt als een G. En de V als een B. Een dubbel L (LL) als een J. En ze de H gewoon helemaal niet uitspreken.

-          Ik hierdoor natuurlijk geheel nieuwe woorden uitvind ;-) hihi

-          Ik nieuwe vrienden heb gemaakt!!!

-          En dus weer een sociaal leven heb!

-          Zodra het donker is ’s avonds het hier niet meer veilig is op straat

-          Het om 18:30 donker is

-          Helaas komt de criminaliteit van Guatemala city deze kant op…..

-          En ik dus eigenlijk niet meer buiten kom als het donker is

-          Alleen in een groep

-         We op donderdag met alle studenten op school eten

-         We dit zelf koken

-          Ik van de hele dag zitten behoorlijk gaar wordt

-          Ik heel graag weer wil gaan sporten

-          Maar ik mijn hardloopschoenen thuis heb gelaten….

-          Ik van de week daarom naar Yoga ben geweest samen met mijn gastmoeder en mijn ‘zusje’ Dulce.

-          Pfff dit best wel zwaar was… Maar ik zeker vaker ga doen.

-          Ik erg van zwemmen hou en daarom ook gekeken heb in welke staat het zwembad hier verkeerd……

-          Ik erg blij verrast was toen bleek dat hier een nieuw sportcomplex is gebouwd!!!

-          Compleet met een mooie altetiekbaan en zwembad, wat mijn verwachten enorm overtrof!!

-          Ik maandag ga zwemmen!!!

-          Ankie erg veel last heeft van het gerochel van het broertje van Frode (de Noren)

-          Ze hier ook een erg nare gewoonte hebben bij het tanden poetsen….

-          Ze een soort gorgel rochel geluid maken…. Alsof ze het uit hun tenen vandaan moeten halen…

-          Dit echt super ranzig is om te horen….

-          Ik het hier in Xela zelfs leuk ga vinden!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Last pictures

Comments 6

Gurbe van Brug 01-03-2011 02:34

Na het skypen van vanavond heb ik nog even gewacht op je nieuwste aflevering van `sterke verhalen`. Mooie foto´s. Ben blij dat je nu wat meer sociale contacten hebt. Ik ben trots op je dat je de mensen daar helpt. Het is wel heel armoedig. Ik wist overigens niet dat je handig was met klussen! Ik kan me herinneren dat je hier meestal de hulp in riep van o.a. Richard. Maar ga zo door!
Kijk je wel een beetje uit met al die toeterende en fluitende automobilisten?

Liefs, Pappa

Ankie 01-03-2011 02:51

He Agnes,
Wat leuk om weer een verhaal te lezen en de foto´s te zien! Dus je Spaans gaat goed? Mooi man! Blijf je daar nog een poos of ga je nog wat weken naar Antiqua om ook daar Spaans te leren?
Wij zitten nu momenteel in Bocas del Toro en het regent echt enorm hier de hele tijd.. Grrr.. Vandaag op een snorkeltripje gegaan, wat nou niet echt bepaald een succes was. Alleen maar regen en geen fatsoenlijke snorkelspullen. Verder zouden we dolfijnen zien, maar niet gezien. Hopen dat we snel mooi weer krijgen!
Veel plezier daar nog! En succes met Spaans leren!
Adios! (ja, ik kan ook un poco spaans)

jannie wolf 01-03-2011 13:11

hoi agnes,
wat weer een fijn verhaal om te lezen. wat leuk voor je dat je je draai een beetje hebt gevonden daar, ook mooi dat je wat kan gaan zwemmen e.d. als je terug komt en geen werk hebt dan kan je wel als bouwvakker verder, ha,ha!!!!!!!!!!!!!! wat voetbal betreft, AZ was loei spannend afgelopen zondag! nou benieuwd wat je deze week weer zal ervaren en beleven, ik kijk alweer uit naar het volgende verhaal.
groetjes jannie

Helen 02-03-2011 20:59

He aggie.
goed te horen dat alles z'n draai begint te vinden.
Have Fun

Helen

lidy van dam 02-03-2011 21:04

buenos tardes,
Weer een mooi verhaal. Ik vroeg me af of die stove ook minder hout gebruikt. Wat een goed idee van de school om jullie zulk werk te laten doen; dan leer je echt het land, de inwoners en hun manier van leven kennen. Zijn het allemaal backpackers die aan het begin van de reis Spaans leren voor onderweg? Ben benieuwd hoeveel beroepen je nog gaat uitoefenen tijdens je reis. Volgens mij moet je nu voortaan je pap helpen.
Blijf genieten en ik zie uit naar het volgende verslag. Groetjes.

Yvonne 05-03-2011 10:37

Hai Aggy,

Wat een belevenissen allemaal weer!!! Ik vindt je nog steeds een onwijs stoer wijf dat je dit allemaal doet. Mijn leven is inmiddels wel erg burgerlijk aan het worden nu ik met "zwangerschapsverlof" ben. Thuis zitten is best vreemd, maar gelukkig verveel ik me niet. Voel me nog steeds prima en kan naar mijn idee de hele wereld aan. Ben wel blij de hektiek van het werk achter me gelaten te hebben.
Ik blijf je volgen via de weblog, vind dit onwijs gaaf, en wat een foto's!!!! Ga het niet te leuk vinden daar want we willen je volgend jaar wel terug.

Liefs Yvonne

Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Want to receive an email when a new travel story is added? Signup for the mailinglist

Other travelstories

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer