Semana Santa

Daar ben ik weer.

Dit keer vanuit Tegucigalpa, de hoofdstad van Honduras. Helaas geen fijne stad, maar moet hier een nachtje blijven voordat ik verder kan naar Leon (Nicaragua). Het wordt hier afgeraden om ’s avonds buiten te komen ivm de vele bendes die hier opereren. Dus zit een avondje opgesloten in een hotel kamer. Maar is niet zo erg, ben nog met 2 meiden uit Zweden. En heb ik eindelijk weer eens tijd om mijn belevenissen op te schrijven. Alleen hier geen internet, dus een dagje later online. Vanmorgen ben ik vetrokken vanuit Utila (eiland voor de kust van Honduras) op weg naar Nicaragua. Dit is een behoorlijk stuk, dus daar doe ik 2 dagen over. Vandaag de hele dag op de boot en in de bus doorgebracht en morgen weer een dagje bussen.

Maar ik zal even beginnen waar ik de vorige keer ben geëindigd. Volgens mij was ik toen in Tacuba, waar ik bezig was met mijn tijdelijke klusje, het maken van nieuwe folders en flyers. Uiteindelijk allemaal prima gelukt en ze waren er erg blij mee. In ruil voor de folders heb ik een week gratis overnachtingen gehad, gratis eten en gratis excursies. Dus gewoon een week gratis geleefd. Heb het erg naar mijn zin gehad in Tacuba, een weekje meegeleefd met een erg aardige en lieve familie. Ondanks hun verzoek om semana Santa (spring break) gezellig met hun op het strand door te brengen ben ik woensdag 13 april toch vetrokken naar de hoofdstad San Salvador. Mijn visum is namelijk bijna verlopen. Voor Guatemala, El Salvador, Honduras en Nicaragua samen krijg je 90 dagen. Aangezien ik 2 landen nog niet gezien heb ga ik dat dus niet halen. Dus moest een verlenging aanvragen. Dus op zoek naar het immigratie kantoor, na de eerste poging beland op het verkeerde immigratie kantoor. Ja blijkbaar hebben ze er 2… Daarna gelukkig wel goed, maarja gaat echt op zn ambtenaars. Van het kastje naar de muur dus…. Van de ene rij naar de andere rij en weer terug en weer opnieuw. Kortom een halve dag later eindelijk de juiste persoon te pakken. Deze wist mij te vertellen dat ik mijn paspoort over 3 dagen kon ophalen!! Nou volgens mij is het gewoon een simpel stempeltje zetten maar goed. Kreeg het uiteindelijk voor elkaar dat mijn paspoort de volgende middag klaar was. Verder een beetje tv gekeken in het hostel en uiteindelijk met een Engelsman en een Duitser nog een avondje wezen stappen. Tja, als je dan toch verplicht in de grote stad moet zijn kan je er maar beter het beste van maken. En het was nog erg gezellig ook. Weer de meeste bijzondere locals ontmoet, dit keer de wereld van de plastische chirurgie.

Vanuit San Salvador ben ik vrijdag 15 en zaterdag 16 april nog naar Suchitoto geweest. Een plaatsje meer in de binnenlanden van El Salvador, leuk klein gezellig plaatsje en met een super mooie uitzicht vanuit de achtertuin van het hostel. Hier kwam ik Wouter weer tegen (een Nederlander die ik ken uit Tacuba), 2 dagen een beetje rondgewandeld en geralexed.

De achtertuin

Maandag 18 april t/m maandag 25 april ben ik een weekje op Utila geweest, oftewel Semana Santa (spring break). Gelukkig toch nog gelukt om een plaatsje op het eiland te reserveren. En zodoende de meeste gekte rondom Semana Santa te ontwijken. Iedereen is namelijk vrij en trekt er massaal op uit. Utila staat bekend om de perfecte duikmogelijkheden voor een perfect prijsje. Het is één van de goedkoopste locaties ter wereld om je duik brevet te halen!

Ik had gekozen voor duikschool Alton’s, een prima keuze! En tja omdat het relatief goedkoop is om te duiken, toch gekozen voor een 10 dives package. En daar komt nog eens bij dat de koers van de dollar momenteel erg gunstig is. Voor een 10 (boot)duiken pakket betaal je 265 dollar (inclusief uitrusting) en voor een week overnachten in een dorm 35 dollar. Dus bij elkaar net iets meer dan 200 euro. En het is Whale shark seizoen en ik zou dolgraag nog een keer zo’n gigant willen zien!

Utilla's dive sites.

Maar helaas heb ik de eerste avond wel iets (wrs kip) verkeerd gegeten waardoor ik 2 dagen behoorlijk belabberd ben geweest en niet heb kunnen duiken.

Maar daarna heb ik weer volop kunnen genieten!! Utila is mooi om te duiken, maar het onderwater leven is wel wat minder levendig dan ik had verwacht. Het koraal is echter wel weer mooi. De hoeveelheden vis en de bijzondere vissoorten vallen wat tegen (maar misschien ben ik ook wel erg verwend). Maar de watertemperatuur is wel een heerlijke 27 graden en het zicht is >20-25 meter en een rustige zee.

 

Helaas geen whaleshark gezien, de stand van de maan is momenteel niet gunstig, waardoor het plankton niet aan de oppervlakte van het water is en de whalesharks dus ook niet. Maar wel gesnorkeld met de dolfijnen!!! Zo gaaf. Tussen de 2 duiken in zagen we een school dolfijnen en deze kwamen op de boot af en waren totaal niet bang voor ons. Dus snel duikbril op en flippers aan en ze zwommen gewoon om je heen. Zo super! En dat in het wild! Elke morgen 2 duiken gemaakt (behalve de dagen dat ik ziek was), ’s middags beetje rondgelopen op het eiland en heerlijk vis gegeten!!! In Utila is de jacht op de ‘lionfish’ ontstaan. Deze vissoort is hier per ongeluk terecht gekomen en plant zich razendsnel voort. Er doen zich verschillende verhalen voor, maar de meest logische is dat ze meegekomen zijn met een vrachtschip en hier geloosd zijn. Ze hebben geen natuurlijke vijanden en eten het voedsel van de andere vissen en het koraal op. Het is daarom van belang dat deze soort uitgeroeid wordt hier. Dus als je een lionfish ziet mag je deze spiesen met een soort speer. En je schijnt de grote exemplaren zelfs te kunnen eten. De Lionfish heeft wel giftige stekels dus je moet wel uitkijken. We hadden een leuk clubje met duikers en natuurlijk een aantal lion fish gevangen.

Zondag middag nam Dion (Nederlandse Divemaster) ons mee naar een vliegtuigwrak. 1,5 jaar geleden is een drugsvliegtuig gecrasht in de jungle van Utila met 2.000 kg cocaïne aan boord. Dit vliegtuig was onderweg van Colombia naar Noord Amerika, maar werd onderschept en gevolgd. Midden in de nacht is het toen gecrasht op Utila, de 2 piloten hebben dit niet overleefd. De politie heeft de drugs onderschept en zegt het ‘verbrand’ te hebben…. Wel heel bizar om te zien. Deed een beetje denken aan de serie ‘Lost’.

Met het duikclubje Alton's uitbeelden op de landingsbaan!

Verder hebben we nog een avond traditioneel gegeten (Hog and fish fry) met de duikclub en een booz cruize gehad.

Zo zie dat ik weer een beetje lang van stof ben…. Maarja maak nou eenmaal veel mee en ben niet zo kort en bondig

What else, oja deze week ga ik afspreken met Wanda, die ik ken van de opleiding Fysiotherapie. We zijn alweer bijna 10 jaar geleden samen met Karin met z’n drietjes op stage geweest naar Zambia (Afrika), daar waar mijn reiskriebels zijn ontstaan en nooit meer zijn weggegaan…. Met Karin heb ik eigenlijk altijd contact gehouden, maar het contact met Wanda is verwaterd. Maar ik zag Wanda een paar weken terug opeens op Facebook tussen de contact suggesties staan en zag dat zij in Panama was. Contact opgenomen en wat blijkt, Wanda reist samen met haar man van Zuid naar Noord Amerika (voor ruim een jaar). Hoe toevallig is dit??? Dus tijd om eens bij te kletsen.

Ik hoop dat jullie ook allemaal fijne paasdagen hebben gehad en van het goede weer hebben genoten! Hoor namelijk dat het bij jullie heerlijk zomerweer is! En allemaal alvast een fijne Koninginnedag!

 Wist je dat:

-       Ik een geheimpje weet

-       En jullie dit nog niet mogen weten!!!

-       Ik goed geheimpjes kan bewaren

-       Tenminste meestal

-       Maar kan het nu toch niet verder vertellen…

-       Ik alweer bijna 4 maanden onderweg ben!

-       Ik El Salvador een erg mooi land vond met super aardige mensen.

-       Ik hier (in Leon) net hoor dat er een Nederlandse bar is waar zaterdag Koninginnedag wordt gevierd en ze bitterballen hebben!!!

Last pictures

Comments 6

Ankie 28-04-2011 00:27

He Agnes,
Leuk om weer een verhaal van je te lezen. Zat gister al te denken dat het toch wel weer tijd werd, en hupsa, vandaag dus een verhaal! Haha, heel mooi!
Maar een geheim die je nog niet wilt vertellen.. Ben je zwanger van een local mannetje ofzo? Of ga je trouwen? Ik ben heel benieuwd!
Maar veel plezier daar nog! Wanneer ga je naar Isla Ometepe? Dat vond ik toen wel erg mooi enzo..
x Ankie

Laura B. 29-04-2011 21:25

Hé Agnes!
Wat een leuke verhalen weer, maar je snapt natuurlijk dat bij mij alleen de wist je dat is blijven hangen... gemeen hoor! Krijgen we het nog wel te horen of blijft het voor altijd een geheimpje???
Wat jammer dat je geen walvissen hebt gezien, maar (wilde) dolfijnen lijkt me ook super! En leuk ook weer dat je mensen ontmoet, bekend of onbekend... ik wens je nog heel veel plezier in Nicaragua, groetjes Laura.

lidy van Dam 30-04-2011 21:42

Hej hej,
Wat weer een verhaal en foto's om van te genieten. Ik had al een paar keer gekeken of er iets was en nu was het dan weer zo ver. Gompie wat ben ik nieuwsgierig naar dat geheim!!!!
Als je deze duikplek niet zo vond, dan ben je inderdaad wel verwend Wat een prachtige foto's! Heb zelf een onderwatercamera of maakt de instructeur die mooie opnames? En wat een natuurschoon!
Na 3 weken Nederland zijn we weer terug in Zweden. We gingen weg met een halve meter sneeuw en kwamen in een zomers sfeertje met 25 graden terug. Heel vreemde gewaarwording.
Advies: Geef nooit je paspoort af. Het mag niet volgens de Nederlandse wet en er kan behoorlijk crimineel mee gehandeld worden. Als je hem kwijt bent of je krijgt een vervalst exemplaar terug heb je echt een probleem hoor.
Blijf genieten en ik zie al weer uit naar het volgende bericht.
Groetjes, Lidy

Laura G 01-05-2011 21:00

Hey Agnes,
Heerlijk weer je verhaal te lezen en je foto's te bewonderen. Gelukkig kunnnen we hier ook genieten in onze vrije uren van het heerlijke weer. Koninginnedag was gezellig. Hoe was het bij jou, smaakte de bitterballen een beetje???? Je begrijpt dat ik natuurlijk net als iedereen erg nieuwsgierig ben naar je geheimpje....Maar ik ga er van uit dat we het t.z.t. wel te horen krijgen. jammer dat ik niet even met je mee kan rijden om je aan de tand te voelen...hahahaha De tweeling (en dus ik) groeien erg hard. Mijn buik is al zo groot als bij Jasmijn met 6mnd (ben nu 4mnd). Ben dus net zo ver onderweg als jij maar met een andere missie...hahahaha
Jasmijn is lekker ondeugend, een heerlijk grietje. Zal binnenkort weer wat foto's sturen.
Geniet lekker verder en doe voorzichtig. Veel liefs Lau

Gonny 02-05-2011 18:56

Haha die Agnes, nou dat is een echte cliffhanger, dat geheimpje van jou! Weet je in elk geval zeker dat ze je volgende bericht gaan lezen....
Zo te zien gaat het goed met je daar. Je weet het ook wel uit te zoeken met je tripjes. Maar zal ook wel een beetje nodig zijn, want voor je het week ben je platzak.
Morgen (3 mei) komen Femke en Wim voor 3-4 weken naar Nederland. We halen ze van Schiphol morgenochtend. Kunnen ze ook nog even meegenieten van het mooie voorjaarsweer hier. Hé Agnes veel plezier de komende tijd en... ik ben benieuwd naar je volgende verhaal
groeten, ook van Marten en de jongens,
Gonny

jannie wolf 02-05-2011 21:30

hoi agnes,
ik vond het vreemd dat ik een tijd niets had gehoord maar hoorde van je moeder dat ik 2 verhalen achter was,(komen ineens niet meer via m'n mail binnen). nou heb weer enorm genoten van je reis verslagen. wat enorm dapper dat je bij die watervallen durfde te springen en wat een mooie onder water foto's. wat leuk dat je je mede stagiare daar gaat ontmoeten en wat een toeval. we hadden mooi weer met konniginnendag en daardoor was het overvol maar wel gezellig in alkmaar. in oudorp heb ik nog wat leuke dingen gekocht voor stein en shania, hebben ze weer wat om mee te spelen bij oma.verder gaat het hier lekker en gaan het weekend camperen met theo z'n fam. nou jij weer iets op de hoogte en wij weer fijn te weten dat het goeg met je gaat en dat je al heeeeel veeeel!!!!! heb gezien. geniet van wat er allemaal weer komen gaat en wij kijken uit naar het volgende verhaal.
heel veel groetjes van theo en jannie

Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Want to receive an email when a new travel story is added? Signup for the mailinglist

Other travelstories

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer