Xela 4 ever.....

Hier ben ik weer. En nog steeds vanuit Xela!! En de komende weken blijf ik in Xela, tenminste zoals het er nu uitziet. Ik heb inmiddels 3 weken Spaanse les gehad en kan me al best aardig redden in het Spaans, inmiddels ook de verleden tijd geleerd, tenminste 1 van de 2. Om het wat lastiger te maken heb je er in het Spaans namelijk 2…. Maar in iedergeval als ik er nog een paar weken Spaanse les aan vast plak dan spreek ik het beter en gaat het allemaal wat automatischer. En daar heb ik dus veel meer aan tijdens het vervolg van mijn reis. En het voelt ook nog niet alsof ik verder moet gaan. Ik heb het nog naar mijn zin, vind de Spaanse les nog steeds leuk, leer nog veel, dus waarom zou ik niet nog even blijven…. Dus denk dat ik nog 2-3 weken blijf en dan verder reis. Ik heb vandaag wel de beslissing genomen om alsnog van gastfamilie te wisselen. Als ik nog 2 -3 weken blijf is het wel de moeite waard om ook eens in een ander gezin te kijken. Dus dinsdag verwissel ik van familie.

Natuurlijk heb ik ook weleens een baaldag en dat het allemaal niet wil zoals ik wil in het Spaans haha. Afgelopen donderdag had ik zo’n dag. Snapte er opeens helemaal niks meer van…. Fredy alles weer uitleggen, maar ik wilde het opeens ook niet meer begrijpen haha en liep dus lekker te mokken. Wel knap als je dan als leraar wel je geduld kan bewaren…. Normaal mopper je thuis op degene die je het meest ziet. Nou hier is dat toevallig mijn Spaanse leraar en die moest het dus helaas even ontgelden. Maar gelukkig ben ik meestal wel vrolijk hoor!!

Verder heb ik afgelopen week met Oliver, Annabel en John het eten gemaakt voor de wekelijkse dinner avond op school. Eigenlijk hadden we geen van allen echt tijd, waardoor het eten pas om 20:00 klaar was ipv 19:00. Guatemalian time zeg maar…. Maar wel goed gelukt. Hadden tostades met guacemole, salsa, salade en bruine bonen gemaakt. En als toetje mango mousse met ijs, wat erg goed gelukt was!!! En we hadden zelf mojitos (cocktails) gemaakt.

Afgelopen vrijdag heb ik maar 2 uurtjes les gehad,omdat we om 10:00 naar de Fuentes Georginas gingen. Dat zijn natuurlijke warm waterbronnen, het warme water is afkomstig van de Zunil vulkaan. Deze warm waterbronnen gingen 1 maart weer open. Ze waren vorig jaar namelijk voor een groot deel verwoest vanwege aardverschuivingen na heftige regenval. Heerlijk dagje.

 “s avonds heb ik samen met Giovanni gegeten en een film gekeken. Giovanni is Guatemaalteek en werkt o.a. in de bar/restaurant in het hostel waar ik de eerste nacht in Xela heb geslapen. Alleen kon ik toen geen woord met hem spreken omdat ik geen Spaans sprak. Ik kwam hem toevallig vorige week weer tegen op straat. In iedergeval heeft hij nu voor mij gekookt en nog lekker ook. Verder werkt hij ook als Spaans leraar. Eigenlijk best wel super dat ik 3 weken later wel gewoon met hem kan communiceren!! En fijn om ook een lokale vriend te hebben!!

 

Verder hadden we zaterdag een tripje van school naar Laguna Chicabal. Dit is een krater meer en een heilige plek voor de Maya bevolking. Zeker de eerste week van Maart, dan worden veel offers gebracht. Het meer is altijd omgeven door wolken/mist en is alleen helder in de morgen. Helaas waren de wolken deze keer weer erg vroeg. Maar daardoor had het meer wel iets mysterious. Het is trouwens verboden om in dit meer te zwemmen, omdat het heilig verklaard is. Maar wel een pittige wandeltocht er naartoe.

En vandaag heb ik een beetje geleerd en met Annabel en Peter gelunched. Dus de komende weken nog steeds verhalen uit Xela, mischien wel iets minder vaak!! Aangezien mijn leven nu ook wat minder avontuurlijk is haha. Hoop dat alles goed met jullie gaat!En dat het weer in Nederland wat opknapt.  Mis jullie allemaal wel, maar kom voorlopig nog niet naar huis hoor!!!

Wist je datjes:

-          Ik inmiddels al weer 2 keer heb gezwommen

-          Dit wel erg tegen viel de eerste keer

-          Ik namelijk erg veel last had van de hoogte hier (2300m)

-          Ik het gevoel had dat mijn hart eruit klopte en het hijg en puf gehalte erg hoog was

-          Anna ook mee was en hier gelukkig ook last van had

-          Ik al eerder hartkloppingen heb gehad afgelopen weken maar daar geen aandacht aan heb besteedt en nu weet dat dat door de hoogte kwam.

-          De 2 e keer zwemmen gelukkig al wat beter ging!

-          Anna en Oliver afgelopen weekend zijn vertrokken….

-          Anna gaat nog 2 weken rondreizen in Belize en Oliver gaat nog 6 maanden vrijwillegers werk doen in Rio Dulce als arts/dokter.

-          Er hier wederom weer veel geneeskunde studenten zijn.

-          De school waar ik spaanse les volg een uitwisselings programma heeft met Amerika

-          De studenten beneden de school werken in een medische kliniek.

-          Er hier dus erg veel amerikanen zijn en weinig mensen die echt rond reizen.

-          Ik al een tijd geen Nederlands meer heb gesproken…

-          Alleen weleens per ongeluk tegen mijn leraar….

-          Ik dus alleen maar Spaans of Engels praat….

-          Ik afgelopen zaterdag weer naar de voetbal ben geweest

-          Xelaju helaas gelijk heeft gespeeld en dus is gezakt in de ranglijst…

-          Ik heel erg verkouden ben….

-          Keelpijn en oorpijn heb en een hoofd vol snot….

Maar dat ik ondanks dit nog steeds erg gelukkig ben

Last pictures

Comments 8

jannie wolf 07-03-2011 18:49

hoi agnes,
wat leuk dat je nog even in xela blijft. hoop dat je het in je nieuwe gastgezin ook leuk zult hebben. je hebt niet iets spectucalers mee gemaakt maar wel mooie dingen gezien. pas goed op je zelf !! en tot het volgende verhaal.
groetjes jannie

lidy van Dam 07-03-2011 21:43

Hej Agnes,
Wat een prachtige omgeving. Daar is het best nog even uit te houden. Goed van je dat je het Spaans goed onder de knie wilt hebben voor je verdere reis. Kun je alleen maar profijt van hebben. Leuk hoor dat de school je zo veel meer leert dan alleen de taal. (denk je al in het Spaans?) Kun je ook al mopperen in het Spaans? Altijd handig op een baaldag.
Blijf zo veel mogelijk genieten, (ook van een baaldag) en zie dat je snel van die verkoudheid af komt. Groetjes. Lidy

de Viersprongetjes 08-03-2011 11:36

Hoi Agnes
Leuk dat je weer een stuk geschreven hebt, wat knap dat je al zo goed Spaans kunt spreken. Best spannend dat je naar een ander gastgezin gaat, misschien krijg je nu een kamer voor je alleen( mét warme douche, haha) Deze week worden de CITO toetsen met ons en onze ouders besproken, ook spannend!!! Over twee weken hebben we de uitvoering van de musical, óók erg spannend. Heel veel plezier en beterschap met je snotneus! Groeten van groep 8 en hun juf.

gonny 14-03-2011 15:13

Hallo Agnes
Wij zijn terug uit Nieuw Zeeland. Als je nog zin en geld hebt zo ongeveer over ruim een halfjaar moet je zeker daar naar toe gaan. Het is een prachtig land, je kunt er goed wandelen, mooi weer en zonnen aan de Pacific is toch wel heel apart. Het enige waar ze daar bang voor zijn is een tsunami. En dan is er eentje in Japan met verschrikkelijke gevolgen. Daar hebben ze in NZ geen last van gehad, maar toch... na de aardbeving in Christchurch heb je er toch een ander gevoel bij.
Femke woont echt op het platteland, maar Matamata ligt vlakbij en is best een groot dorp waar je alles kunt krijgen. Marten en ik hebben een rondje richting Coromandel gemaakt. Subtropisch en heel mooi landschap. Wel gevolgen daar gezien van een cycloon en daar schrik je toch ook van. In Nederland heb je dan alleen maar een beetje stormachtig weer! Wij gaan zeker weer die kant op. Nu eerst maar weer wennen aan het grijze en toch wel koude Nederland.
Je bent al lekker bezig met je Spaans. Ben benieuwd naar je volgende verhalen. Hou je haaks en wees voorzichtig daar.
groet
Gonny

femke 14-03-2011 20:18

ola!!
Klinkt allemaal fantastisch. beterschap met je verkoudheid!
hasta la vista!!

sonja winter 16-03-2011 09:59

hoi agnes,

had nog niks van me laten horen, maar volg je verhalen wel.
vind het erg leuk om te lezen wat je allemaal beleefd.
geniet ervan

groetjes sonja

Greet van leeuen 16-03-2011 14:02

hoi Agnes ik vint de foto s geweldig wat een mooi leven heb je nu .
Zo vrij alles een vogel ik vint het zo leuk dat ik zo ook een beetje mee maak wat je doet . Heel veel Groetjes van Greet van leeuwen

hilda van duijvenvoorde 18-03-2011 12:23

Ola Agnes,

Hopelijk lukt mijn mailtje nu wel ......... Weet je nog wie ik ben ? Die vrouw met die nieuwe heup en die ene, nee 2 tandeloze chihuahua's ! Ik geniet van je mooie verhalen en prachtige foto's. Er wordt regelmatig naar je gevraagd op je werk en met grote bewondering over je gepraat.
Agnes, genieten maar en sterkte met de moeilijke momenten, die je misschien af en toe ook hebt !
Groetjes,
Hilda

Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Want to receive an email when a new travel story is added? Signup for the mailinglist

Other travelstories

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer